14 Nov 2013

Šta kad mobitel upadne u vodu?

Ispis

"Mobitel mi je pao u vodu! Pomoć!" Koliko ste samo puta naišli na ovu temu pregledavajući razne teme po forumima? Nekada je prekasno za guglanje, pogotovo kada se radi o uređaju koji je zatvoren, poput Nokie: N8, E7, N9 i iPhonea 4. Tim uređajima se baterija ne vadi kao na klasičnim uređajima nego je ugrađena u samome uređaju te je za vađenje baterije potreban poseban alat, a rastavljanje je najčešće vrlo komplicirano za izvesti.


1. Izvadite mobitel iz vode i ugasite ga! Mobitel je potrebno što prije izvaditi iz vode kako ne bi došlo do oksidacije i oštećenja osjetljivih dijelova! Uređaj je potrebno "protresti" kako biste izbacili što više vode iz njega! NE UPOTREBLJAVAJTE FEN ZA KOSU NITI KOMPRESOR! Ovi uređaji vam samo mogu odmoći jer "šire" vlagu po ostalim dijelovima uređaja!


2. Izvadite SIM slot iz mobitela i otvorite sve dijelove koji se daju otvoriti kako bi se vlaga mogla sasušiti što brže! Neki zatvoreni uređaji imaju i utore za memorijske kartice, tako da je potrebno izvaditi memorijsku karticu i ostaviti otvoren poklopac!
 


3. Uzmite krpu s upijajućim vlaknima te prebrišite kompletan mobitel! Dobro obrišite cijeli mobitel te sve unutarnje dijelove do kojih možete doprijeti!

 

4. Ostavite mobitel preko noći u riži na nekom suhom i toplom mjestu (poželjno i pokraj radijatora u hladnijim danima). Riža će upiti vlagu iz mobitela!

 

5. Nakon što se mobitel preko noći u potpunosti osušio, izvadite ga iz riže. Vratite sve dijelove koje ste izvadili u (1.) koraku te ga upalite i pogledajte da li radi!

 

(nokia.com.hr)